Skip to content
Dé bruiloft dj voor Brabant en allround dj
stukje op bruiloft

“stukje voor een bruiloft” organiseren?
Lees hier de tips voor een voordracht / liedje / optreden tijdens een bruiloft.

Door de jarenlange ervaring als dj op bruiloften heb ik inmiddels al veel dingen gezien en mee gemaakt op bruiloften.
Deze ervaringen zet ik graag om in tips om uw stukje te laten slagen. Er zijn natuurlijk vele vormen en benamingen te bedenken voor z’n voordracht.
In deze tekst noem ik het  “een stukje” een term die veel gebruikt wordt en alles omvat.

Belangrijk

De allereerste en belangrijkste stap is te informeren of het bruidspaar wil dat er een stukje gedaan wordt. Het beste kun je informeren bij de ceremoniemeester, die weet vaak wat de wensen zijn van het paar.
Als het bruidspaar nadrukkelijk uitspreekt het niet leuk te vinden als er een stukje gedaan wordt, denk dan niet dat het grappig is om die wens te negeren. Het bruidspaar is vaak maandenlang bezig met de voorbereidingen van hun bruiloft en feestavond. Zij hebben bewust bepaalde keuzes gemaakt, het is hun dag die zij op hun eigen manier willen invullen, respecteer hun keuzes en feest mee op hun manier. Dus geen stukje als het bruidspaar dat niet wil.

Een stukje kan de avond zowel positief als negatief beïnvloeden. Wanneer het stukje vroeg op de avond gedaan wordt, is de kans op een positieve beïnvloeding het grootst. Een goed stukje kan het “ijs breken” en zorgen voor een goede en ontspannen sfeer. Een slecht gepland en/of uitgevoerd stukje kan de avond een flinke dip bezorgen. Als een grote groep de zaal verlaat om zich voor te bereiden en om te kleden voor hun stukje, dan kan de dansvloer ook ineens leeg getrokken worden.

De voorbereiding van het stukje

Wat wil je bereiken met het stukje? Doe je een stukje omdat je denkt dat het moet of voegt het echt iets toe aan het feest. Voor wie is het leuk, voor het bruidspaar, voor alle gasten of voor een gedeelte van de gasten.
Een goed stukje is uiteraard een stukje dat voor iedereen leuk is, dus ook voor het bruidspaar. Informeer bij de ceremoniemeester of nog meer mensen van plan zijn om een stukje te doen. Teveel stukjes op een avond is niet leuk en al helemaal niet als ze op elkaar lijken. Een stukje moet origineel zijn en vooral kort en krachtig. Probeer een stukje te bedenken van zo’n 10 minuten, met een minimale voorbereidingstijd op de avond zelf. Dus bedenk geen toneelstukje met een complete opstelling en veel rekwisieten, dit kost te veel opbouwtijd.

Afstemming met dj / band

Microfoon nodig voor jullie stukje? Geef dit ook door aan de ceremoniemeester, die kan dit kortsluiten met band of dj. Vaak is het mogelijk om gebruik te maken van 1 of 2 microfooons, maar ga hier absoluut niet zomaar van uit.
Ook het afspelen van muziek moet afgestemd worden, vraag oa even na hoe het aangeleverd moet worden. Steeds vaker komen mensen aangezet met een USB-stick en vertrouwen er blind op dat dit zal werken. Niet iedere band of dj kan dit afspelen en daarbij zijn er helaas  veel  soorten extensies. Het heeft dus absoluut de voorkeur om te overleggen met de dj. Lukt dat niet, speel dan op safe: pak een usb-stick, formateer/wis deze dan MS-DOS (FAT), hij is dan helemaal leeg.
kopieer hierop alleen de bestanden/liedjes die je nodig hebt. Kies voor het .mp3 formaat want sommige apparaten kunnen niet overweg met bijvoorbeeld .m4a het formaat dat I-tunes download.
Zorg ook voor een normale audio-cd met de juiste liedjes, bijna alle dj’s kunnen dit sowieso afspelen.

Filmpje op de beamer

Tegenwoordig wordt er vaak gebruik gemaakt van een beamer voor een filpmje of powerpoint.
Belangrijk is om dit goed te testen voor het feest, zodat alles soepel verloopt en het klaarzetten niet langer gaat duren dan het stukje zelf. Als het geluid van het filmpje over de speakers van de dj of band moet, dan is goed overleg onmisbaar.
Vaak zijn er verloopkabels en langere kabels nodig en die heeft niet iedere dj standaard bij zich. Een band is hier vaak al helemaal niet op voorbereid.

Back To Top