Skip to content
Dé bruiloft dj voor Brabant en allround dj

Wat is een hazer?

Kort uitgelegd is een hazer een machine die nevel produceert om een lichtshow zichtbaar te maken. Bijna iedereen weet wel wat een rookmachine is, hier komt afhankelijk van het model een grote rookwolk vanaf.
Niet iedereen is blij met een rookmachine en vaak creëert zo’n machine niet het effect dat we willen bereiken.
Een Hazer daarentegen produceert zeer fijne egale nevel die bijna onzichtbaar is. We gebruiken de Compact Hazer Pro van Jem, deze is zeer zuinig in gebruik en gebruikt watergebaseerde vloeistof.
In veel theaters worden deze machines toegepast, ze slaan niet op de adem en veroorzaken geen irritaties aan de ogen.

Waarom een Hazer?

Door het gebruik van een hazer worden lichtstralen zichtbaar. Lichtstralen worden zichtbaar doordat het licht schijnt op de zeer fijne nevel.
Hierdoor zie je de straal vanaf de bron (lamp) tot diep in de zaal, het creëert diepte in de show. Op deze manier worden uw gasten in de zaal betrokken bij de totale show van licht en geluid.
Bij elke lasershow of bijna alle theatershows of concerten wordt gebruik gemaakt van hazers.

Wanneer geen hazer?

Helaas zijn er locaties die niet toestaan dat er een hazer wordt gebruikt, vaak is de rookmelder hier de spelbreker. Soms mogen rookmelders niet uitgeschakeld worden, hier is helaas niets aan te doen.
Dit kan door de functie van het gebouw komen zoals hotels, musea, historische panden of door afspraken met de brandweer.

Vaak vinden locaties het lastig om de rookmelders uit te schakelen of weten ze niet goed hoe dat moet. Zij beseffen helaas niet dat dit consequenties heeft voor de hele show.
Ik vind dat een locatie moet meedenken in mogelijkheden, omdat je toch vaak een paar duizend euro betaald voor een locatie. Hiervoor mag je ook verwachten dat ze niet botweg nee zeggen,
maar ook hun best doen om uw feest op alle vlakken te ondersteunen in het mooiste resultaat.

Voorbeeld gebruik hazer

De film hieronder is gemaakt van een “kunstobject” tijdens glow 2013 in Eindhoven.
In dit object stonden hazers om de lichtstralen zichtbaar te maken, zonder die hazers waren de strakke stralen dus niet te zien.
Een hazer is dus geen effect op zich, maar nodig om bepaalde effecten zichtbaar te maken.

Back To Top